Govoreći na otvaranju, direktor Univerzitetske biblioteke prof. dr Aleksandar Jerkov izrazio je zadovoljstvo što će postavku videti veliki broj studenata, dodavši da se nada da će u budućnosti ova izložba obići i druge univerzitetske centre u našoj zemlji. 



Ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib ukazao je na značaj nemačke manjine i njenog nasleđa u izgradnji veza između Nemačke i Srbije.

Direktorka apatinskog Kulturnog centra Danijela Obradović upoznala je prisutne sa projektom izgradnje Gradskog muzeja u Apatinu, objasnivši kako će se ova institucija u budućnosti starati o očuvanju, predstavljanju i promociji nasleđa svih naroda koji žive u apatinskoj opštini.



Osnivač Muzeja Podunavskih Nemaca u Apatinu, Boris Mašić, izrazio je nadu da će Nemci zauzeti svoje mesto u bogatom istorijskom i kulturnom nasleđu Srbije.

- Nadam se da je ova mala izložba tek početak upoznavanja javnosti u Srbiji sa značajnim nasleđem Podunavskih Švaba, dodao je Mašić.

Izložba je selektirana iz zbirke Muzeja Podunavskih Nemaca u Apatinu, a održava se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Opštine Apatin. Prethodno je sa velikim uspehom gostovala u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu, a početkom decembra će biti postavljena u Subotici.