Uz veliko interesovanje posetilaca i predstavnika medija, u petak 1. novembra u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu svečano je otvorena izložba "Tragom Podunavskih Švaba: Nemačko kulturno i istorijsko nasleđe u Srbiji".



Izložba je u potpunosti selektirana iz zbirke Muzeja Podunavskih Nemaca u Apatinu, a održava se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i lokalne samouprave Opštine Apatin. Posetioci su kroz zanimljive predmete, priče i ličnosti mogli da se upoznaju sa bogatim istorijskim i kulturološkim nasleđem nemačke zajednice u Vojvodini, koje seže do prve polovine 18. veka i neizbrisivo je isprepleteno sa istorijom drugih naroda na ovim prostorima.


 

Posebnu pažnju privukli su lični predmeti porodice Fernbah, zatim model broda kojim su prvi kolonisti došli iz Nemačke, ali i religijski predmeti i umetnine. Posetioce su takođe zanimale priče o apatinskom županu Adamu Berencu i o poznatom kompozitoru Palu Abrahamu. Ipak, pravu atrakciju izložbe je predstavljalo originalno pismo koje su žene sela Čelareva 1817. godine uputile austrijskom caru, sa molbom za pomilovanje njihovih muževa optuženih za ubistvo vlastelina. Ovaj slučaj bio je nadaleko poznat u Austrijskoj carevini, posebno jer je car uslišio molbu ovih žena.


Goste na otvaranju je ispred Muzeja Vojvodine pozdravila zamenica direktora Lidija Mustedanagić, a o značaju ove izložbe za stručnu javnost i građane uopšte govorila je beogradska istoričarka Aleksandra Kolaković. Posetiocima se ispred apatinske lokalne samouprave obratila zamenica predsednika opštine Dubravka Korać, koja je ukazala na aktuelne napore lokalne samouprave na očuvanju i daljoj restauraciji kulturnog nasleđa, posebno istakavši projekat osnivanja Gradskog muzeja u Apatinu.

Boris Mašić, osnivač Muzeja Podunavskih Nemaca zahvalio se posetiocima na velikom interesovanju, te ukazao na najznačajnije detalje izložbe, izrazivši nadu da je ovaj događaj tek početak upoznavanja javnosti u Srbiji sa bogatim nasleđem Podunavskih Švaba.


Izložba će biti postavljena u Muzeju Vojvodine do 10. novembra, a do kraja godine će obići još i Beograd i Suboticu.